اتوماسیون اصطلاحی است برای کاربردهای فناورانه و نوآورانه که در آن میزان دخالت انسانی به حداقل میرسد. اتوماسیون شامل اتوماسیون فناوری اطلاعات، اتوماسیون اداری ، اتوماسیون فرآیندهای کسبوکار رباتیک صنعتی یا حتی برنامههای شخصی مانند اتوماسیون خانگی است.
در اتوماسیون صنعتی، فرایندها بدون دخالت انسان و توسط برنامههای کنترلی و دستورالعملها، اجرا میشوند. امروزه اتوماسیون صنعتی، در کلیه عملکردهای صنعت از جمله: ساخت، تولید، نصب و نگهداری وجود دارد و کاملا به صورت خودکار کنترل می شوند. هدف از اتوماسیون صنعتی این است که کارکنان از مشاغل پرخطر، کسل کننده و آلوده رها شوند و با حذف خطاها و کاهش هزینهها کیفیت را بهبود دهند تا باعث افزایش بهرهوری، بهبود ایمنی، بهبود کیفیت و افزایش سرعت شوند.
اتوماسیون صنعتی میتوند خطوط تولید را ایمن میکند و دستگاه بدون هیچ گونه دخالت انسانی بر اساس برنامهریزی که به آن داده شده، تصمیم میگیرد تا بازده کار را بالا ببرد.
اتوماسیون صنعتی میتواند در زمینههای مختلفی از جمله افزایش ایمنی، صرفه جویی در زمان، افزایش کیفیت تولید، کاهش دخالت انسانی، کاهش هزینهها و… تاثیرگذار باشد.
اتوماسیون صنعتی مزایای زیادی برای مشاغل مختلف و همچنین کارگران صنایع دارد. از جمله این مزایا میتوان به افزایش تولید، کاهش هزینهی اپراتوری، کاهش انبارهای موقت، کمک به نظارت از راه دور، رفع مشکل کمبود نیروی متخصص، کنترل کیفیت دقیقتر، بهبود برهم کنش با سیستمهای بازرگانی، انتقال نیروی کار به سمت کارهای خدماتی، افزایش توان و بهره وری واحدهای صنعتی، تکرار پذیری فعالیتها و فرآیندها، کاهش ضایعات یا همان پسماندهای تولید اشاره نمود.
از آن جائیکه استفاده از اتوماسیون دخالت انسان در فرآیند را کاهش خواهد داد، احتمال وقوع خطاهای انسانی نیز به حداقل خواهد رسید. بدین ترتیب کالاهای تولید شده با استفاده از عملکرد تجهیزات اتوماسیون و بازدید دقیق و کنترل آنها از مرحله طراحی تا ساخت، دارای کیفیت بسیار بهتری نسبت به قبل خواهند بود. با استفاده از اتوماسیون در خطوط تولید و با کنترل بهتر و دقیقتر بر فرآیند میتوان نرخ تولید را به طور چشمگیری بهبود بخشید. در واقع زمان صرف شده به ازای تولید هر کالا کاهش خواهد یافت و در کنار آن کیفیت و دقت در تولید کالا افزایش خواهد یافت.